Francuskie ciastko z mirabelkami i bitą śmietaną

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 550 g mirabelek
  • 120 g cukru pudru
  • 15 g + 10 g cukru pudru
  • 300 ml śmietanki Łaciata 36%
  • 100 g mascarpone Mlekpol
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie

Krok 1

Umyte mirabelki zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 10 min. Po tym czasie odcedź mirabelki i usuń z nich pestki. Śliwki umieść w rondelku, wlej 250 ml wody, dodaj 120 g cukru pudru i doprowadź do wrzenia. Gotuj 5 minut a następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.



Krok 2

Ciasto francuskie rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni na grubość 1 mm i wytnij 12 kwadratów o boku 10-12 cm. Kwadraty umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na 2h.



Krok 3

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Kawałki ciasta nakłuj patyczkami kilkakrotnie i piecz przez 10-15 min, następnie posyp cukrem pudrem (ok 10 g), zwiększ temperaturę piekarnika do 210 stopni i karmelizuj przez ok 10 min. (na złoty kolor)



Krok 4

Śmietankę kremówkę, mascarpone, ziarna zeskrobane z laski wanilii oraz 15 g cukru pudru ubij na sztywno.



Krok 5

Bitą śmietaną oraz odsączonymi mirabelkami udekoruj 8 upieczonych kwadracików ciasta francuskiego. Ułóż jeden na drugim a wierzch przykryj trzecim pustym kwadracikiem. Ułóż mirabelki, oprósz cukrem pudrem i podawaj.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.