Umyte mirabelki zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 10 min. Po tym czasie odcedź mirabelki i usuń z nich pestki. Śliwki umieść w rondelku, wlej 250 ml wody, dodaj 120 g cukru pudru i doprowadź do wrzenia. Gotuj 5 minut a następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.
Ciasto francuskie rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni na grubość 1 mm i wytnij 12 kwadratów o boku 10-12 cm. Kwadraty umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na 2h.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Kawałki ciasta nakłuj patyczkami kilkakrotnie i piecz przez 10-15 min, następnie posyp cukrem pudrem (ok 10 g), zwiększ temperaturę piekarnika do 210 stopni i karmelizuj przez ok 10 min. (na złoty kolor)
Śmietankę kremówkę, mascarpone, ziarna zeskrobane z laski wanilii oraz 15 g cukru pudru ubij na sztywno.
Bitą śmietaną oraz odsączonymi mirabelkami udekoruj 8 upieczonych kwadracików ciasta francuskiego. Ułóż jeden na drugim a wierzch przykryj trzecim pustym kwadracikiem. Ułóż mirabelki, oprósz cukrem pudrem i podawaj.
Dodaj komentarz