Rolada szpinakowa z warzywami

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 300 g świeżych liści szpinaku (lub mrożonych liści szpinaku) ,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 3 jaja,
  • 1 opakowanie mieszanki meksykańskiej ,
  • 2 opakowania ulubionego serka śmietankowego Łaciatego

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180′C. Liście szpinaku opłukać, zalać wrzątkiem, odsączyć nadmiar wody dociskając ręcznik papierowy (mrożony szpinak rozmrozić, odsączyć). Szpinak zmiksować z czosnkiem, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i 3 żółtkami (białka przełożyć do miski). Białka ubić na sztywną pianę i połączyć ze szpinakiem. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę szpinakową. Rozsmarować na całej powierzchni, tworząc prostokąt. Piec 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut do ostygnięcia. Przewrócić ostrożnie papier na blacie i powoli oderwać papier od ciasta. Ponownie przełożyć ciasto na drugą stronę, tak aby nierówna część była na wierzchu. W między czasie mrożonkę przygotować według przepisu na opakowaniu. ( warzywa zblanszować lub przygotować na parze, muszą pozostać lekko aldente) Serek (można wymieszać z posiekanym koperkiem) rozsmarować grubą warstwą na cieście szpinakowym. Na serku ułożyć wcześniej przygotowane wystudzone warzywa. Zawinąć w roladę i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed podaniem pokroić w grube krążki.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.