Dorsz zapiekany pod pierzynką z warzyw

Autor:

Ania321

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.60/5

Oceń przepis

Ocena

4.60/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400-500 g filetu z dorsza
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 papryka żółta
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 ml śmietanki Łaciata 18%
  • ½ cytryny
  • 1 łyżeczka koperku
  • Sól
  • Pieprz
  • ¼ chili i pieprzu cayenne

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę pokroić w kostkę, pora w plasterki. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i zeszklić.



Krok 2

Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć na małym ogniu kilka minut.



Krok 3

Rybę umyć osuszyć, natrzeć pieprzem oraz solą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na rybę wyłożyć warzywa. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180°C.



Krok 4

Do śmietany wycisnąć sok z cytryny. Dodać koperek oraz przyprawy, wymieszać.



Krok 5

Wyjąć rybę z piekarnika, zalać śmietaną i piec kolejne 15 minut. Podawać na przykład z ryżem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.