Tort marchewkowy

Autor:

Kamila O

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 jajka
  • Szczypta soli
  • 2 szkl. cukru
  • 250 g margaryny stopionej
  • 2 szkl. marchwi startej
  • Tłuszcz do formy
  • Bułka tarta

Krem:

  • 400 g serka mascarpone
  • 250 g masła Łaciate
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie

Ciasto

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wlewać przestudzony tłuszcz i wsypywać produkty suche wcześniej przesiane i dalej ucierać.




Na końcu dodać startą marchewkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Mieszać razem z ciastem.




Tortownicę posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, przełożyć do niej ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 60 minut. Po całkowitym wystygnięciu ciasto przekroić na 3 części.



Krem

Masło miękkie zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodać serek macarpone i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.




Krem podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i dobrze wymieszać. Kremem brązowym przełożyć tort i posmarować górę oraz boki.




Białym kremem wykonać dokaracje. Schłodzić przez noc w lodówce.białym kremem wykonujemy dokaracje. Schłodzić przez noc w lodówce.



Wskazówki

Można użyć dodatkowo do dekoracji misiaczki z sezamu i słonecznika w karmelu oraz ozdób cukierniczych.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.