Quiche to wywodząca się z Francji wytrawna tarta, której podstawą jest masa jajeczno-śmietanowa. Jeśli chodzi o dodatki, obowiązuje całkowita dowolność - w tym wypadku jest to świeży szpinak baby, wędzony boczek i pomidorki koktajlowe, a na górze ciągnący się ser mozzarella.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Masło pokroić na kawałki i posiekać na stolnicy razem z mąką i solą. Zrobić wgłębienie, dodać jajko i wodę, zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie przygotować farsz. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać czosnek, przesmażyć, a następnie dodać szpinak. Smażyć do momentu, aż szpinak zwiędnie. Posolić i popieprzyć, zdjąć z patelni.
Boczek pokroić na mniejsze kawałki. Pomidorki przekroić na pół.
W misce wymieszać śmietankę oraz jajka. Posolić i popieprzyć. Następnie delikatnie wmieszać w masę szpinak.
Piekarnik rozgrzać do 190°C.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy do tarty lub tortownicy. Ponakłuwać widelcem dno. Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia i wysypać obciążenie (np. fasola, groch). Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Następnie usunąć obciążenie i piec kolejne 10 minut.
Na upieczony spód wylać masę ze szpinakiem i powtykać w nią pomidorki. Na górze ułożyć także plastry boczku. Całość posypać tartą mozzarellą.
Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.
Dodaj komentarz