Quiche ze szpinakiem, boczkiem i pomidorkami

Quiche to wywodząca się z Francji wytrawna tarta, której podstawą jest masa jajeczno-śmietanowa. Jeśli chodzi o dodatki, obowiązuje całkowita dowolność - w tym wypadku jest to świeży szpinak baby, wędzony boczek i pomidorki koktajlowe, a na górze ciągnący się ser mozzarella.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód:

  • - 250 g mąki pszennej,
  • - 125 g zimnego masła,
  • - 60 ml zimnej wody,
  • - 1 jajko,
  • - ½ łyżeczki soli

Nadzienie:

  • - 150 ml śmietanki kremówki 30% Łaciata,
  • - 100 g szpinaku baby,
  • - 100 g boczku wędzonego w plastrach,
  • - 3 jajka,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1 łyżka masła Łaciate,
  • - garść pomidorków koktajlowych,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:

  • - 100 g tartej Mozzarelli Mlekpol

Przygotowanie

Krok 1

Masło pokroić na kawałki i posiekać na stolnicy razem z mąką i solą. Zrobić wgłębienie, dodać jajko i wodę, zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.



Krok 2

W międzyczasie przygotować farsz. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać czosnek, przesmażyć, a następnie dodać szpinak. Smażyć do momentu, aż szpinak zwiędnie. Posolić i popieprzyć, zdjąć z patelni.



Krok 3

Boczek pokroić na mniejsze kawałki. Pomidorki przekroić na pół.



Krok 4

W misce wymieszać śmietankę oraz jajka. Posolić i popieprzyć. Następnie delikatnie wmieszać w masę szpinak.



Krok 5

Piekarnik rozgrzać do 190°C.



Krok 6

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy do tarty lub tortownicy. Ponakłuwać widelcem dno. Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia i wysypać obciążenie (np. fasola, groch). Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Następnie usunąć obciążenie i piec kolejne 10 minut.



Krok 7

Na upieczony spód wylać masę ze szpinakiem i powtykać w nią pomidorki. Na górze ułożyć także plastry boczku. Całość posypać tartą mozzarellą.



Krok 8

Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.