Drożdże rozkruszyć z dwiema łyżeczkami mąki, wlać ciepłe mleko, szczyptę cukru, wymieszać o odstawić. Na stolnicę wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszać. W mące zrobić wgłębienie, dodać masło, śmietanę, wbić całe jajko i 1 żółtki, dodać rozczyn i wszystko siekać nożem, a następnie zagnieść ciasto.
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie na ok 1 godz, następnie umyć je pod bieżącą wodą, włożyć do garnka i gotować do miękkości. Po ugotowaniu przekręcić przez maszynkę lub włożyć do rozdrabniacza i rozdrobnić. Na patelnię wlać olej, włożyć drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć. Kapustę kiszoną wyłożyć na deskę i drobno poszatkować, dodać do cebuli, włożyć grzyby, doprawić solą i pieprzem na pikantnie, chwilę podsmażyć, a następnie ostudzić.
Ciasto podzielić na 3 części, każdą wałkować dość cienko, z jednego brzegu ułożyć wałeczek z farszu, zwinąć i pokroić na kawałki,wierzch posmarować rozmąconym białkiem i posypać kminkiem. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, układać paszteciki i piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15-20 minut.
Dodaj komentarz