Drożdżowe paszteciki do barszczu

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 50 dag mąki,
  • 1 jajko,
  • 5 dag drożdży,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 125 gram masła Łaciate,
  • 1/3 szklanki mleka Łaciate,
  • 3 łyżki śmietanki 30 % Łaciata,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru

Farsz do pasztecików

  • 1 garść suszonych grzybów,
  • 15 dag kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

  • 1 łyżka kminku

Przygotowanie

Ciasto

Drożdże rozkruszyć z dwiema łyżeczkami mąki, wlać ciepłe mleko, szczyptę cukru, wymieszać o odstawić. Na stolnicę wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszać. W mące zrobić wgłębienie, dodać masło, śmietanę, wbić całe jajko i 1 żółtki, dodać rozczyn i wszystko siekać nożem, a następnie zagnieść ciasto.



Farsz

Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie na ok 1 godz, następnie umyć je pod bieżącą wodą, włożyć do garnka i gotować do miękkości. Po ugotowaniu przekręcić przez maszynkę lub włożyć do rozdrabniacza i rozdrobnić. Na patelnię wlać olej, włożyć drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć. Kapustę kiszoną wyłożyć na deskę i drobno poszatkować, dodać do cebuli, włożyć grzyby, doprawić solą i pieprzem na pikantnie, chwilę podsmażyć, a następnie ostudzić.



Wykonanie pasztecików

Ciasto podzielić na 3 części, każdą wałkować dość cienko, z jednego brzegu ułożyć wałeczek z farszu, zwinąć i pokroić na kawałki,wierzch posmarować rozmąconym białkiem i posypać kminkiem. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, układać paszteciki i piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15-20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.