Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Do jednego pojemnika dodajemy drobno zmielone orzechy, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli Stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy żółtka. Gdy otrzymamy już jajeczną masę łączymy ją wraz ze suchymi składnikami i delikatnie mieszamy (na najniższych obrotach lub ręcznie) Formę wykładamy papierem do pieczenia. Rozmiar formy - 25 x 35 lub odrobinę większa, nic się wtedy takiego nie stanie. Pieczemy w temperaturze 175 °C na mniej więcej 30-40 minut.
Mieszamy serek mascarpone z Nutellą. Rozpuszczamy na parze czekoladę i dodajemy do reszty. Mielimy orzechy i na sam koniec wszystko delikatnie łączymy. Wstawiamy do lodówki aż stężeje.
Śmietankę Łaciatą wraz z mascarpone ubijamy na sztywno Dodajemy cukier puder Proszę uważać by nie ubijać zbyt długo bo zrobi się masło.
Biszkopt przekrajemy na pół. Zaczynając od spodu: jedna część biszkoptu, polowa masy Rocher masa śmietanowa, cała druga połowa biszkoptu druga połowa masy Rocher. Wstawiamy do lodówki by ładnie zesztywniało. Przepyszne ciasto gotowe :)
Opcjonalnie można użyć likieru orzechowego by nasączyć każdą połówkę biszkoptu. ale nie jest to konieczne.
Dodaj komentarz