Focaccia z zielonym pesto sprawdzi się jako lekka kolacja, dodatek do zup, czy też przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Może nie jest najszybsza w przygotowaniu, ale warto poświęcić jej chwilę - smak z pewnością wynagrodzi tę niedogodność.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy
Wegetariańskie
W misce połącz mąkę z drożdżami i solą. Wlej oliwę, a następnie powoli wlewaj wodę, jednocześnie wyrabiając dłonią ciasto. Wyrabiaj tak przez kilka minut, aż do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta.
Miskę natłuść oliwą z oliwek, a następnie włóż do niej ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Przygotuj pesto. Oberwij listki bazylii. Listki bazylii, orzeszki pini, tarty ser Jantar, oliwę z oliwek i czosnek umieść w malakserze, a potem zmiksuj na gładko. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz krótko zmiksuj.
Piekarnik nagrzej do 220°C.
Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto przenieś na stolnicę i rozciągnij lub rozwałkuj je na placek o średnicy 30 cm. Przełóż na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia. Posmaruj pesto i obsyp tartym serem Jantar.
Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut. Smacznego!
Przed pieczeniem focaccię możesz posypać dodatkową porcją tartego sera Jantar.
Dodaj komentarz