Dyniowa latte z syropem trzcinowym

Autor:

KuchniaMniam

Danie: Napoje

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Napoje

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

SYROP DYNIOWY:

  • 200 g surowej dyni hokkaido,
  • 1 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki cukru z wanilią,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 8-10 całych goździków

KAWA LATTE NA 2 PORCJE:

  • 1/2 szklanki syropu dyniowego,
  • 1 szklanka zaparzonej kawy,
  • 1/2 szklanki mleka Łaciate,
  • syrop trzcinowy

Przygotowanie

Krok 1

Dynię upiec lub ugotować na parze do miękkości. Wlać wodę do dyni i zmiksować na gładkie puree. Przełożyć do rondelka dodając cukier i wszystkie przyprawy. Gotować przez 10 minut od czasu mieszając. Przelać przez sito i wlać do buteleczek. Przechowywać w lodówce do kilku dni lub pasteryzować i może stać w chłodzie znacznie dłużej. Na dnie szklaneczki wlać syrop dyniowy, po ściance wlać gorącą kawę. Ugotowane mleko, spienić i ostrożnie wlać na kawę. Wierzch pianki polać syropem trzcinowym i podawać. Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.