Dyniowe z orzechami

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 4 jajka
  • 450 g puree z dyni
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 7 łyżek miodu
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki rodzynek
  • szczypta soli

lukier

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie

Ciasto

W osobnych miskach przesiać suche składniki, a w innej wymieszać mokre. Suche składniki wymieszać z mokrymi, dodać rodzynki i zmiksować do uzyskania jednolitej gęstej masy. Ciasto przelać do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 35 minut.



lukier

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.