Pierniko-sernik

Autor:

Ania

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 3/4 szkl. mąki
  • ½ szkl. cukru
  • 1 szkl. pure z dyni
  • 50 g stopionego masła
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta soli

Masa serowa

  • 500 g zmielonego sera
  • 2 jajka
  • ½ szkl. cukru
  • ½ szkl. mleka Łaciate
  • 1 budyń waniliowy
  • 40 g miękkiego masła Łaciate
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej

Polewa

  • ¼ kostki masła Łaciate
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka Łaciate
  • 2 łyżki śmietanki 36% Łaciata
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie

Ciasto:

Formę o wym, 22x26 cm wykładamy pergaminem. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy pure z dyni, rozpuszczone i wystudzone masło, a następnie suche składniki, delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy, pieczemy 35 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na placki.



Masa serowa:

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy ser i masło, mieszamy. Przelewamy do rondla, gotujemy na małym ogniu klika minut. Do gotującej masy dodajemy budyń rozrobiony w mleku, mieszamy uważając żeby masa się nie przypaliła, na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Masę wylewamy na ciasto, przykrywamy drugim plackiem. Całość polewamy polewą.



Polewa

Masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników. Lekko ostudzoną polewą polewamy ciasto.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.