DYNIOWY KONKURS

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Strrraaaszne ciasto dyniowe na Halloween

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 3 jajka
  • 2 szklanki puree z pieczonej dyni
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 opakowania serka śmietankowego ŁACIATY
  • 1/2 masła ŁACIATE 82%
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

Na początek musimy upiec dynię (ok.30 min w temp 180 st) i zmiksować ją na puree. W jednej misce zmieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej - wilgotne. Do suchych wlać zmieszane mokre składniki i wymieszać - mogą być grudki. Nastawić piekarnik na 180 st,. Ciasto wylać na okrągłą foremkę silikonową (lub zwykłą wysmarowaną masłem i obsypaną mąką) wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ciasto ok. 45-50 minut (lub do tzw. suchego patyczka). UpieczOne ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotować masę serową. Serki śmietankowe zmiksować z miękkim masłem i cukrem pudrem na gładką puszystą masę. Schłodzić w lodówce. Pokryć schłodzoną masą wystudzone ciasto i udekorować dowolnym halloweenowym motywem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.