Sałatka z kolorowych pomidorów i ogórka

Taka sałatka to prosty i szybki sposób dostarczenia sobie składników odżywczych, ponieważ pomidory zawierają dużo witamin i minerałów wśród których są: witamina C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, błonnik, biotyna, potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i mangan.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • -4 pomidory (2 czerwone i 2 żółte)
  • -3 ogórki
  • -oliwa z oliwek
  • -ulubione przyprawy

Przygotowanie

Krok 1

Na początku myjemy pomidory, jeżeli mamy taką potrzebę możemy je sparzyć i obrać ze skórki, następnie kroimy je w ósemki.



Krok 2

Następnie bardzo drobno siekamy ogórki i dodajemy do pomidorów.



Krok 3

Całość skrapiamy oliwą z oliwek i dodajemy przyprawy. Sałatkę możemy dodatkowo udekorować listkami ulubionego zioła lub szpinaku.



Wskazówki

Najlepiej wymieszać oliwę z przyprawami i dopiero po tym dodać ją do sałatki, to sprawi, że przyprawy równomiernie się rozłożą i nie będzie trzeba długo mieszać.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.