Ruskie pampuchy z dynią

Autor:

KuchniaMniam

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

CIASTO:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g puree z dyni Hokkaido
  • 1 szklanka ciepłego mleka Łaciate
  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej

NADZIENIE:

  • 250 g ziemniaków ugotowanych
  • 250 g twarogu tłustego lub półtłustego Mazurski Smak
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny

Przygotowanie

Krok 1

Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawić na 10 min, aż drożdże się spienią. Mąkę przesiać do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wymieszać razem z solą i gałką, po czym dodać resztę ciepłego mleka, olej, rozmącone jajko, puree z dyni i zaczyn. Połączyć i wyrobić ciasto, zagniatając go około 10 min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z twarogiem i usmażoną cebulką. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować rulon i podzielić na 16 części. Wtedy wszystkie pampuchy będą tej samej wielkości. Jeżeli ciasto będzie się lepiło, to podsypać trochę mąką. Z każdej części zrobić placuszek i zamknąć w nim porcję nadzienia. Odłożyć na tackę oprószoną mąką łączeniem do dołu i przykryć ściereczką. Pampuchy powinny trochę podrosnąć. W zasadzie jak kończyłam lepić ostatnie pierwsze były gotowe do gotowania. Wkład do gotowania na parze lub sito posmarować olejem (koniecznie!) i układać na nim pampuchy, zachowując odstęp. Nie mogą dotykać wody. Parować pod przykryciem 10 min. Gorące podawać z masłem, ze zrumienioną cebulką, boczkiem, śmietaną, jogurtem. Co kto lubi, tak jak przy pierogach ruskich :) Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.