Dyniowy sernik z musem czekoladowym

Autor:

KuchniaMniam

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

SPÓD:

  • 200 g pierniczków np katarzynki,
  • 50 g masła Łaciate

MASA SEROWA:

  • 1 kg zmielonego twarogu Mlekpol
  • 300 g puree z dyni
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

MUS CZEKOLADOWY:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 500 ml śmietanki 30% Łaciata
  • 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować spód z bardzo rozdrobnionych pierniczków połączonych z miękkim masłem - należy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Tak przygotowaną masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 25cm lekko dociskając do dna. Wstawić do lodówki.

Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misie miksera i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Nie miksować długo, żeby nie napowietrzać masy. Wylać na spód i piec przez 1 godzinę w 165*C. Piekłam w kąpieli wodnej owijając formę z sernikiem folią aluminiową. Wlałam wrzątek na głęboką blachę. Woda sięgała do połowy formy.

Żelatynę namoczyć i rozpuścić w minimalnej ilości wody ok 2 łyżek. Połowę śmietanki zagotować zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Wlać przestudzoną żelatynę. Pozostałą śmietankę zimną zmiksować na średnio sztywną pianę i połączyć z chłodną masą czekoladową. Tężący mus wylać na wystudzony sernik. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wierzch udekorować bitą śmietaną.

Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.