Przygotować spód z bardzo rozdrobnionych pierniczków połączonych z miękkim masłem - należy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Tak przygotowaną masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 25cm lekko dociskając do dna. Wstawić do lodówki.
Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misie miksera i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Nie miksować długo, żeby nie napowietrzać masy. Wylać na spód i piec przez 1 godzinę w 165*C. Piekłam w kąpieli wodnej owijając formę z sernikiem folią aluminiową. Wlałam wrzątek na głęboką blachę. Woda sięgała do połowy formy.
Żelatynę namoczyć i rozpuścić w minimalnej ilości wody ok 2 łyżek. Połowę śmietanki zagotować zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Wlać przestudzoną żelatynę. Pozostałą śmietankę zimną zmiksować na średnio sztywną pianę i połączyć z chłodną masą czekoladową. Tężący mus wylać na wystudzony sernik. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wierzch udekorować bitą śmietaną.
Smacznego :)
Dodaj komentarz