Paluchy z ciasta francuskiego z serem

Paluchy z ciasta francuskiego to szybka i łatwa w przygotowaniu przekąską na przyjęcie. Smakuje wyśmienicie z dodatkiem ulubionego sosu, ale możemy je podawać także bez dodatków.

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego po 375 g
  • ser mozzarella Mlekpol kostka
  • ½ łyżeczki papryki w proszku słodkiej
  • 1 roztrzepane jajko
  • Masło Łaciate
  • nasiona czarnuszki

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 200°C.



Krok 2

Rozwijamy najpierw jeden arkusz ciasta francuskiego. Smarujemy roztrzepanym jajkiem lekko. Połowę sera trzemy na tarce o drobnych oczkach i układamy na cieście. Doprawiamy połową porcji papryki. Ser lekko przyciskamy do ciasta.



Krok 3

Bierzemy drugi arkusz ciasta i przykrywamy ten pierwszy. Smarujemy lekko masłem, ścieramy ser i doprawiamy papryką. Znów ser przyciskamy.



Krok 4

Tak zrobione ciasto kroimy nożem na paski o szerokości około 1,5 cm. Każdy pasek łapiemy za dwa końce i skręcamy w przeciwnych kierunkach tak, aby powstała spirala.



Krok 5

Gotowe paluchy układamy na papierze do pieczenia na blaszce. Zachowujemy odstępy między paluchami, około 2-3 cm. Wkładamy do piekarnika na 13 do 15 minut. Następnie podajemy. Wychodzą około 23 sztuki.



Wskazówki

Dla uzyskania lepszego smaku, paluchy można posypać nasionami czarnuszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.