Paluchy z ciasta francuskiego to szybka i łatwa w przygotowaniu przekąską na przyjęcie. Smakuje wyśmienicie z dodatkiem ulubionego sosu, ale możemy je podawać także bez dodatków.
Osób: 6
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Rozwijamy najpierw jeden arkusz ciasta francuskiego. Smarujemy roztrzepanym jajkiem lekko. Połowę sera trzemy na tarce o drobnych oczkach i układamy na cieście. Doprawiamy połową porcji papryki. Ser lekko przyciskamy do ciasta.
Bierzemy drugi arkusz ciasta i przykrywamy ten pierwszy. Smarujemy lekko masłem, ścieramy ser i doprawiamy papryką. Znów ser przyciskamy.
Tak zrobione ciasto kroimy nożem na paski o szerokości około 1,5 cm. Każdy pasek łapiemy za dwa końce i skręcamy w przeciwnych kierunkach tak, aby powstała spirala.
Gotowe paluchy układamy na papierze do pieczenia na blaszce. Zachowujemy odstępy między paluchami, około 2-3 cm. Wkładamy do piekarnika na 13 do 15 minut. Następnie podajemy. Wychodzą około 23 sztuki.
Dla uzyskania lepszego smaku, paluchy można posypać nasionami czarnuszki.
Dodaj komentarz