Dżem agrestowy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 900 g świeżego agrestu
  • 1 kg cukru
  • 600 ml wody

Przygotowanie

Krok 1

Owoce agrestu włóż do dużego garnka. Dodaj wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, aż skórka agrestu będzie miękka.



Krok 2

Do garnka dodaj cukier. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 30-35 minut, aż do momentu zgęstnienia.



Krok 3

W międzyczasie przygotuj i umyj słoiki.

Tak przygotowany dżem wlej do słoików, dobrze zakręć i obróć do góry dnem. Smacznego!



Wskazówki

Podczas gotowania agrestu może wytworzyć się piana, którą należy ściągnąć.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.