Dżem dyniowo-jabłkowy

Autor:

Śnieżynka

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1½ kg dyni
  • 1 kg jabłek
  • ½ kg cukru
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka goździków

Przygotowanie

Krok 1

Dynię obrać, usunąć miąższ z nasionami, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka z grubym dnem, wlać pół szklanki wody, przykryć i rozgotować.



Krok 2

Gdy dynia zacznie się rozpadać, dodać obrane i pokrojone jabłka, goździki, imbir, wymieszać i gotować do miękkości jabłek.



Krok 3

Następnie wyjąć goździki, wsypać cukier, wlać sok z cytryny i mieszając co kilka minut, gotować bez przykrycia do uzyskania odpowiedniej gęstości.



Krok 4

Pod koniec dodać cynamon i gotować przez kilka minut.



Krok 5

Gorący dżem włożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.