Ekspresowe bezglutenowe ciasto kukurydziane

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Bez glutenu

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • puszka 400 g słodkiej kukurydzy
  • 250 ml mleka Łaciate 2%
  • 3 średniej wielkości jajka
  • 150 g brązowego cukru
  • 125 g mąki kukurydzianej
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 75 g wiórek kokosowych
  • 100 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia przełóż kukurydzę (bez zalewy), dodaj jajka, mleko, olej i cukier. Zamieszaj.
Mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe wymieszaj, dodaj do pozostałych składników. Całość zblenduj na gładką papkę - możesz zostawić drobne kawałki kukurydzy, nie musi być idealnie gładka.
Formę do pieczenia babki wysmaruj zimnym masłem, przełóż ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Piecz przez ok. 40 minut, aż ciasto uzyska złocisty, jasnobrązowy kolor.
Po upieczeniu zostaw ciasto na 10 minut w formie, następnie szybkim ruchem odwróć do góry nogami i przełóż na talerz.
Podawaj, gdy całkowicie wystygnie.
Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.