Beignets - pączki z Nowego Orleanu

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka zagęszczonego słodzonego Mlekpol
  • 150 ml mleka Łaciate 2% w temperaturze pokojowej
  • 2 średnie jajka
  • 50 g białego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (najlepiej takiego z ziarnami wanilii)
  • 2 łyżki roztopionego masła Mazurski Smak
  • szczypta soli
  • 1 litr oleju do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

Przygotowanie

Drożdże wykrusz do miski, dodaj łyżkę cukru, 4 łyżki letniego mleka i 1 pełną łyżkę mąki. Zamieszaj, przykryj miskę kuchenną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie drożdże podrosną.

Do podrośniętego zaczynu drożdżowego dodaj jajko, mleko, mleko zagęszczone, cukier i dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli, zamieszaj dokładnie, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Na koniec dodaj rozpuszczone masło, zamieszaj ponownie.

Ciasta nie wyrabiaj ani nie zagniataj, wystarczy je tylko wymieszać. Tak przygotowane ciasto zostaw w tej samej misce, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc lub minimum 8 godzin.

Podrośnięte i schłodzone w lodówce ciasto przełóż na blat oprószony mąką. Rozwałkuj na grubość około 1,5 cm i pokrój na kwadraty o boku ok 5 cm. Przykryj kuchenną ściereczką i odstaw na 30 minut.

W głębokim garnku lub patelni rozgrzej olej. Smażyć ciasto porcjami, po ok 2-3 minuty z każdej strony na złocisto brązowy kolor. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.
Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.