Drożdże wykrusz do miski, dodaj łyżkę cukru, 4 łyżki letniego mleka i 1 pełną łyżkę mąki. Zamieszaj, przykryj miskę kuchenną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie drożdże podrosną.
Do podrośniętego zaczynu drożdżowego dodaj jajko, mleko, mleko zagęszczone, cukier i dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli, zamieszaj dokładnie, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Na koniec dodaj rozpuszczone masło, zamieszaj ponownie.
Ciasta nie wyrabiaj ani nie zagniataj, wystarczy je tylko wymieszać. Tak przygotowane ciasto zostaw w tej samej misce, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc lub minimum 8 godzin.
Podrośnięte i schłodzone w lodówce ciasto przełóż na blat oprószony mąką. Rozwałkuj na grubość około 1,5 cm i pokrój na kwadraty o boku ok 5 cm. Przykryj kuchenną ściereczką i odstaw na 30 minut.
W głębokim garnku lub patelni rozgrzej olej. Smażyć ciasto porcjami, po ok 2-3 minuty z każdej strony na złocisto brązowy kolor. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Dodaj komentarz