Uszka z pieczarkami

Autor:

Aneta P

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 4 szkl. mąki
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 - 2 szkl. gorącej wody

Farsz:

  • 800 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju, dodać pokrojone w drobną kostkę pieczarki i smażyć do momentu odparowania wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Pieczarki można jeszcze odcedzić na sicie. Ostudzone pieczarki rozdrobnić blenderem, dodać bułkę tartą i wymieszać.



Krok 2

Masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło i wlać wodę. Wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto podsypać mąkę i rozwałkować na grubość 2 mm. Za pomocą szklanki wycinać kółka, nakładać farsz, skleić jak pierogi i owijać wokół palca tworząc uszko.



Krok 3

Uszka wrzucać go gotującej się wody z dodatkiem soli. Gotować około 2 – 3 minuty po wypłynięciu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.