Eton Mess z malinami

Eton Mess to deser wywodzący się z Anglii. Oryginalnie składa się z pokruszonej bezy, bitej śmietany i truskawek, jednak warta uwagi jest także wersja z malinami, które dodają przyjemnej kwaskowatości.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 12 sztuk dużych bez
  • - 400 ml śmietanki kremówki Łaciata 36%
  • - 400 g malin
  • - 2 łyżeczki cukru
  • - 1 łyżeczka cukru pudru

Dodatkowo:

  • - listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

200 g malin umieścić w rondelku, dodać cukier i gotować na małym ogniu, aż maliny się rozpadną. Następnie przelać przez sito, aby otrzymać gładki sos. Schłodzić.



Krok 2

Pokruszyć bezy.



Krok 3

Śmietankę umieścić w misce i ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.



Krok 4

W pucharkach ułożyć kolejno: pokruszone bezy, bitą śmietanę, pozostałe maliny i sos. Powtarzać do wykończenia składników.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.