1. Składniki na ciasto wyrobić na gładką masę. Przykryć folią spożywczą i odstawić na przynajmniej godzinę do lodówki.
2. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować cienko na blacie podsypanym mąką na prostokąt o szerokości ok. 30 cm.
3. Ciasto pokroić na paski ok. 3 cm szerokości.
4. Paski ciasta nawijać na metalowe foremki do rurek, rozpoczynając od cieńszej części.
5. Rurki piec ok. 20 minut (tak długo piekłam pierwszą partię, następne po 15 minut) w temperaturze 220 stopni C.
6. Delikatnie zdejmować rurki z foremek (robiłam to pęsetą) i nawijać kolejne paski. Upieczone rurki odłożyć do ostygnięcia.
7. Zimną śmietanę zmiksować na puszystą masę. Dodać do niej cukier puder i znowu zmiksować.
8. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i napełniać nią rurki.
9. Można posypać cukrem pudrem.
Śmietana do napełniania rurek musi być dobrze schłodzona. Przed ubijaniem warto też schłodzić naczynie (najlepiej szklane lub metalowe)
Dodaj komentarz