Kruche rurki z bitą śmietaną

Autor:

Badylarka

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Kruche rurki

  • 500 g mąki pszennej uniwersalnej + mąka do posypania blatu,
  • 200 g zimnego masła Łaciate,
  • szczypta soli,
  • 8 g cukru z wanilią,
  • łyżka cukru,
  • 180 g gęstej śmietany 22% Łaciata,
  • 2 łyżki wody,
  • ,
  • duży kubek (400 ml) śmietany 30% Łaciata,
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

1. Składniki na ciasto wyrobić na gładką masę. Przykryć folią spożywczą i odstawić na przynajmniej godzinę do lodówki.
2. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować cienko na blacie podsypanym mąką na prostokąt o szerokości ok. 30 cm.
3. Ciasto pokroić na paski ok. 3 cm szerokości.
4. Paski ciasta nawijać na metalowe foremki do rurek, rozpoczynając od cieńszej części.
5. Rurki piec ok. 20 minut (tak długo piekłam pierwszą partię, następne po 15 minut) w temperaturze 220 stopni C.
6. Delikatnie zdejmować rurki z foremek (robiłam to pęsetą) i nawijać kolejne paski. Upieczone rurki odłożyć do ostygnięcia.
7. Zimną śmietanę zmiksować na puszystą masę. Dodać do niej cukier puder i znowu zmiksować.
8. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i napełniać nią rurki.
9. Można posypać cukrem pudrem.



Wskazówki

Śmietana do napełniania rurek musi być dobrze schłodzona. Przed ubijaniem warto też schłodzić naczynie (najlepiej szklane lub metalowe)

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.