Lekki tort z wiosennymi owocami

Autor:

Gosia Jabcoń

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 6 jaj,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/2 kostki masła Łaciate,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 800 ml śmietanki 30% Łaciata,
  • 500 g serka mascarpone Mlekpol,
  • 4 płaskie łyżki cukru

Masa II:

  • 1 szklanka mleka Łaciate,
  • 2 śmietany śnieżki w proszku

Dodatkowo:

  • Puszka brzoskwiń,
  • Świeże truskawki, ok. 500 g

Przygotowanie

Krok 1

Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu powoli wlewamy rozpuszczone, wystudzone masło. Wylewamy do formy o średnicy 24 cm. Pieczemy około 35 min.





Krok 2

Schłodzoną śmietankę Łaciata ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dokładnie ubijamy. Dodajemy serek mascarpone. Mieszamy.





Krok 3

Śnieżkę ubijamy na sztywno z mlekiem Łaciate. Brzoskwinie i truskawki kroimy w plastry. Część zostawiamy do dekoracji.





Krok 4

Gotowy biszkopt przekrawamy na dwie części. Pierwszą część smarujemy 3/4 masy śmietanowej. Na masie układamy owoce (na przemian truskawki i brzoskwinie). Resztę masy śmietanowej łączymy z masa ze śnieżki i połowę wykładamy na owoce. Przykrywamy druga częścią biszkoptu. Na wierzch wykładamy resztę masy ze śnieżki i zdobimy owocami według uznania.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.