Fajitas, czyli grillowane, marynowane mięso wołowe z papryką

Sztandarowe danie kuchni meksykańskiej, które stało się popularne na całym świecie. Ciekawie wygląda i wspaniale smakuje. Na dzień dzisiejszy przygotowuje się je na mnóstwo sposobów – oto jeden z nich.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 400 g polędwicy wołowej
  • - 4 tortille pszenne
  • - 250 g jarmużu
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 3 cebule
  • - 1 czerwona papryka
  • - 1 żółta papryka
  • - sok z 1 cytryny
  • - ½ łyżeczki chilli
  • - 3 łyżki ziół prowansalskich
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - ½ łyżeczki soli
  • - 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy na paski o średnicy ok. 1,5 cm. Przygotowujemy marynatę: mieszamy sok z cytryny, zioła prowansalskie, sól, chilli i pieprz. Mięso dokładnie nacieramy marynatą i odstawiamy.



Krok 2

Rozgrzewamy grilla. Obieramy cebulę i kroimy na duże plastry. Usuwamy gniazda nasienne z papryki i kroimy ją również na plastry. Paprykę i cebulę grillujemy na lekko natłuszczonym ruszcie przez ok. 10 minut, a następnie studzimy. Usuwamy skórkę z papryki.



Krok 3

Mięso grillujemy na tacce ok 10 minut, a następnie opiekamy tortille wg. opisu na opakowaniu.



Krok 4

Ścieramy czosnek i dodajemy do śmietnki Łaciatej. Na płaty tortilli kładziemy jarmuż, śmietankę Łaciatą z czosnkiem, paski wołowiny i warzywa grillowane. Całość zamykamy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.