Sztandarowe danie kuchni meksykańskiej, które stało się popularne na całym świecie. Ciekawie wygląda i wspaniale smakuje. Na dzień dzisiejszy przygotowuje się je na mnóstwo sposobów – oto jeden z nich.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy na paski o średnicy ok. 1,5 cm. Przygotowujemy marynatę: mieszamy sok z cytryny, zioła prowansalskie, sól, chilli i pieprz. Mięso dokładnie nacieramy marynatą i odstawiamy.
Rozgrzewamy grilla. Obieramy cebulę i kroimy na duże plastry. Usuwamy gniazda nasienne z papryki i kroimy ją również na plastry. Paprykę i cebulę grillujemy na lekko natłuszczonym ruszcie przez ok. 10 minut, a następnie studzimy. Usuwamy skórkę z papryki.
Mięso grillujemy na tacce ok 10 minut, a następnie opiekamy tortille wg. opisu na opakowaniu.
Ścieramy czosnek i dodajemy do śmietnki Łaciatej. Na płaty tortilli kładziemy jarmuż, śmietankę Łaciatą z czosnkiem, paski wołowiny i warzywa grillowane. Całość zamykamy.
Dodaj komentarz