Lasagne z warzywami to wersja wegetariańska tego słynnego, włoskiego dania. Idealna w czasie lunchu lub kolacji.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Nastawimy piekarnik na 180˚C.
Mozzarellę kroimy w plastry.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy drobno posiekana cebulkę, czosnek oraz mieszankę warzyw. Dusimy do miękkości, na koniec dodajemy pomidory z puszki wraz z sosem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią.
W osolonej wodzie gotujemy makaron do uzyskania konsystencji al dente.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy warstwami: makaron, warzywa, plastry mozzarelli. Całość posypujemy startym serem.
Pieczemy 30 minut.
Przed podaniem posypujemy oregano.
Dodaj komentarz