Lasagne z warzywami

Lasagne z warzywami to wersja wegetariańska tego słynnego, włoskiego dania. Idealna w czasie lunchu lub kolacji.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mieszanki warzyw
  • Pomidory z puszki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Makaron lasagne
  • 30 dag tartego Sera Gouda Mlekpol
  • 150 g Sera Mozzarella Mlekpol w kostce
  • Sól
  • Pieprz
  • Bazylia
  • Oregano
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Nastawimy piekarnik na 180˚C.



Krok 2

Mozzarellę kroimy w plastry.



Krok 3

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy drobno posiekana cebulkę, czosnek oraz mieszankę warzyw. Dusimy do miękkości, na koniec dodajemy pomidory z puszki wraz z sosem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią.



Krok 4

W osolonej wodzie gotujemy makaron do uzyskania konsystencji al dente.



Krok 5

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy warstwami: makaron, warzywa, plastry mozzarelli. Całość posypujemy startym serem.



Krok 6

Pieczemy 30 minut.



Wskazówki

Przed podaniem posypujemy oregano.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.