Ćwiartki z kurczaka w miodowo jogurtowej marynacie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 0,4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka ketchupu
  • 0,4 łyżeczki mielonej papryki ostrej
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

Krok 1

Do miseczki włożyć jogurt, miód, ketchup, sos sojowy, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek , gałkę muszkatołową i pieprz, wymieszać.





Krok 2

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, obtoczyć w marynacie, szczelnie przykryć i włożyć na 2-3 godziny do lodówki.





Krok 3

Następnie oprószyć mieloną papryką, przełożyć do rękawa foliowego, polać olejem, zamknąć, włożyć do naczynia żaroodpornego. Rękaw w kilku miejscach przebić wykałaczką. Naczynie z mięsem włożyć do piekarnika. Piec około 1 godziny w temperaturze 180°C.





Krok 4

Po upływie 35-40 minut przeciąć rękaw, aby mięso nabrało ładnego koloru i skórka zrobiła się chrupiąca.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.