Wszystkie warzywa umyj w zimnej wodzie i osusz. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę. Z cebuli zdejmij łuskę oraz twarde końcówki i pokój na plasterki. Marchew obierz, za pomocą obieraczki pokrój na cienkie plastry. Pomidory sparz wrzątkiem i pokrój na cząstki.
Różyczki brokuła i groszek wrzuć do wrzącej wody, przykryj pokrywką i gotuj przez 3 minuty. Wyjmij warzywa z garnka, przełóż na sitko lub durszlak i przepłucz silnym strumieniem zimnej wody (aby zatrzymać proces gotowania).
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Przed odsączeniem gotowego makaronu odlej szklankę wody, będzie potrzebna na późniejszym etapie.
W międzyczasie rozgrzej głęboką patelnię lub szeroki garnek i wlej oliwę (olej). Dodaj zioła prowansalskie i smaż na średnim ogniu przez minutę. Następnie dodaj cebule, pokojony drobno czosnek oraz marchewkę. Zamieszaj i duś przez 5 minuty na małym ogniu. Dodaj paprykę, brokuły i groszek, przykryj pokrywką i duś kolejne 5 minut. Na koniec dodaj pokrojone pomidory, sok z cytryny oraz wodę z gotowania makaronu. Zamieszaj i gotuj przez 4 -5 minut na średnim ogniu. Do ugotowanych warzyw dodaj makaron, wymieszaj. Rozłóż na talerze, przed podaniem posyp listkami bazylii i startym serem. Smacznego!
Dodaj komentarz