Farfalle primavera

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Fit

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g makaronu farfalle (wstążki)
  • 200 ml wody z gotowania makaronu
  • 50 ml oliwy z oliwek do smażenia lub oleju rzepakowego
  • 4 świeże mięsiste pomidory (np. odmiana Lima)
  • 100 g świeżego groszku cukrowego
  • kilka małych różyczek brokuła
  • 1 czerwona słodka papryka
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść liści świeżej bazylii
  • ok. 50 g sera Jantar Mlekpol
  • sól
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie warzywa umyj w zimnej wodzie i osusz. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę. Z cebuli zdejmij łuskę oraz twarde końcówki i pokój na plasterki. Marchew obierz, za pomocą obieraczki pokrój na cienkie plastry. Pomidory sparz wrzątkiem i pokrój na cząstki.



Krok 2

Różyczki brokuła i groszek wrzuć do wrzącej wody, przykryj pokrywką i gotuj przez 3 minuty. Wyjmij warzywa z garnka, przełóż na sitko lub durszlak i przepłucz silnym strumieniem zimnej wody (aby zatrzymać proces gotowania).



Krok 3

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Przed odsączeniem gotowego makaronu odlej szklankę wody, będzie potrzebna na późniejszym etapie.



Krok 4

W międzyczasie rozgrzej głęboką patelnię lub szeroki garnek i wlej oliwę (olej). Dodaj zioła prowansalskie i smaż na średnim ogniu przez minutę. Następnie dodaj cebule, pokojony drobno czosnek oraz marchewkę. Zamieszaj i duś przez 5 minuty na małym ogniu. Dodaj paprykę, brokuły i groszek, przykryj pokrywką i duś kolejne 5 minut. Na koniec dodaj pokrojone pomidory, sok z cytryny oraz wodę z gotowania makaronu. Zamieszaj i gotuj przez 4 -5 minut na średnim ogniu. Do ugotowanych warzyw dodaj makaron, wymieszaj. Rozłóż na talerze, przed podaniem posyp listkami bazylii i startym serem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.