Pyszna pizza z włoskimi dodatkami. Szynka parmeńska, pomidorki koktajlowe, świeża rukola i starty parmezan to idealny wybór. Pizza dla osób ceniących sobie dobrą włoską kuchnię. Gotowa pizza podana w towarzystwie oliwy z oliwek będzie idealnym dopełnieniem romantycznej kolacji.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Drożdże rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody, następnie dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę mieszamy ze solą. Dodajemy rozczyn drożdży, oliwę i resztę ciepłej wody. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto ugniatamy około 10 min. Następnie odstawiamy przykryte ściereczką na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy sos. Gotujemy pomidory z oliwą, doprawiamy solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem. Dusimy sos na wolnym ogniu około 10 minut, aby odparować nadmiar wody.
Rozgrzewamy piekarnik na 250℃ z funkcją termoobiegu.
Z ciasta formujemy koło, smarujemy wierzch oliwą. Nakładamy przestudzony sos oraz posypujemy suszonym oregano.
Kroimy mozzarellę w plasterki i rozkładamy ją na pizzy. Pomidorki koktajlowe przecinamy na pół i połowę umieszczamy na przygotowanym placku.
Pieczemy około 12-15 minut.
Po wyjęciu z pieca rozkładamy na pizzy resztę pomidorków koktajlowych, plasterki szynki parmeńskiej oraz świeżą rukolę. Całość posypujemy startym parmezanem.
Pizzę podajemy wraz z aromatycznymi oliwami z oliwek.
Dodaj komentarz