Pizza Prosciutto

Pyszna pizza z włoskimi dodatkami. Szynka parmeńska, pomidorki koktajlowe, świeża rukola i starty parmezan to idealny wybór. Pizza dla osób ceniących sobie dobrą włoską kuchnię. Gotowa pizza podana w towarzystwie oliwy z oliwek będzie idealnym dopełnieniem romantycznej kolacji.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:

  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • suszone oregano
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Dodatki:

  • 1 kulka mozzarelli
  • 10 dag parmezanu
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 2 duże garście rukoli

Opcjonalnie:

  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody, następnie dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Krok 2

Mąkę mieszamy ze solą. Dodajemy rozczyn drożdży, oliwę i resztę ciepłej wody. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto ugniatamy około 10 min. Następnie odstawiamy przykryte ściereczką na godzinę do wyrośnięcia.



Krok 3

W tym czasie przygotowujemy sos. Gotujemy pomidory z oliwą, doprawiamy solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem. Dusimy sos na wolnym ogniu około 10 minut, aby odparować nadmiar wody.



Krok 4

Rozgrzewamy piekarnik na 250℃ z funkcją termoobiegu.



Krok 5

Z ciasta formujemy koło, smarujemy wierzch oliwą. Nakładamy przestudzony sos oraz posypujemy suszonym oregano.



Krok 6

Kroimy mozzarellę w plasterki i rozkładamy ją na pizzy. Pomidorki koktajlowe przecinamy na pół i połowę umieszczamy na przygotowanym placku.



Krok 7

Pieczemy około 12-15 minut.



Krok 8 

Po wyjęciu z pieca rozkładamy na pizzy resztę pomidorków koktajlowych, plasterki szynki parmeńskiej oraz świeżą rukolę. Całość posypujemy startym parmezanem.



Wskazówki

Pizzę podajemy wraz z aromatycznymi oliwami z oliwek.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.