Do miski wsypać mąkę, sól, dodać żółtka, całe jajko, spirytus oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Przełożyć je na stolnicę i cienko rozwałkować. Uderzać wałkiem, aby jak najlepiej je odpowietrzyć. Pociąć ciasto radełkiem i formować faworki. Na patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać smalec. Kłaść faworki na głęboki tłuszcz małymi partiami, aby można je było swobodnie przekręcać na drugą stronę. Wyjmować na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Cukier puder wymieszać z cynamonem i posypać faworki.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Do miski wsypać mąkę, sól, dodać żółtka, całe jajko, spirytus oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Przełożyć je na stolnicę i cienko rozwałkować. Uderzać wałkiem, aby jak najlepiej je odpowietrzyć.
Pociąć ciasto radełkiem i formować faworki. Na patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać smalec. Kłaść faworki na głęboki tłuszcz małymi partiami, aby można je było swobodnie przekręcać na drugą stronę. Wyjmować na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Cukier puder wymieszać z cynamonem i posypać faworki.
Dodaj komentarz