Faworki

Autor:

Ania321

Do miski wsypać mąkę, sól, dodać żółtka, całe jajko, spirytus oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Przełożyć je na stolnicę i cienko rozwałkować. Uderzać wałkiem, aby jak najlepiej je odpowietrzyć. Pociąć ciasto radełkiem i formować faworki. Na patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać smalec. Kłaść faworki na głęboki tłuszcz małymi partiami, aby można je było swobodnie przekręcać na drugą stronę. Wyjmować na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Cukier puder wymieszać z cynamonem i posypać faworki.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

4.38/5

Oceń przepis

Ocena

4.38/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szklanka mąki pszennej
  • 7 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki gęstej śmietany Łaciata 36%
  • 4 łyżki spirytusu
  • 1 mała łyżeczka soli
  • Smalec do smażenia
  • Cukier puder do posypania
  • Pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsypać mąkę, sól, dodać żółtka, całe jajko, spirytus oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Przełożyć je na stolnicę i cienko rozwałkować. Uderzać wałkiem, aby jak najlepiej je odpowietrzyć.



Krok 2

Pociąć ciasto radełkiem i formować faworki. Na patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać smalec. Kłaść faworki na głęboki tłuszcz małymi partiami, aby można je było swobodnie przekręcać na drugą stronę. Wyjmować na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.



Krok 3

Cukier puder wymieszać z cynamonem i posypać faworki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.