Waniliowe ciasto z morelami i brzoskwiniami

Autor:

Śnieżynka

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 30 dag masła Łaciate
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • 2 łyżki gęstej śmietany Łaciata 36%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 łyżka octu
  • Szczypta soli

Dodatkowo:

  • ½ kg brzoskwiń,
  • ½ kg moreli,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 2-3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

Krok 1

Białko ze szczyptą soli i cukrem waniliowym ubić na sztywną pianę.



Krok 2

Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać starte na tarce o dużych oczkach zimne masło, posiekać. Połączyć z żółtkami, cukrem pudrem, śmietaną, octem i pianą z białka. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na 3 części.



Krok 3

Jedną część ciasta włożyć na pół godziny do zamrażalnika, a 2 części do lodówki.



Krok 4

Morele i brzoskwinie obrać ze skórki, wypestkować, pokroić na kawałki.



Krok 5

Ciasto z lodówki rozwałkować, włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 35/22 cm. Posypać bułką tartą, wyłożyć owoce, oprószyć cukrem waniliowym. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i upiec na złoty kolor około 35-40 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.