Osób: 20
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
W misce wymieszać mąkę ze śmietaną, żółtkami, masłem, proszkiem do pieczenia, solą i sokiem z cytryny, wyrobić ciasto.
Rozwałkować cienko na powierzchni posypanej mąką. Wykrawać faworki na 10 cm długości i 3 cm szerokości. Naciąć na środku na dł. 5 cm i przewlec jeden koniec tak, by uformować faworka.
W garnku rozgrzać tłuszcz, sprawdzić, czy jest wystarczająco gorący wrzucając kawałek ciasta – jeśli ciasto wypływa na powierzchnię i szybko się rumieni można rozpocząć smażenie.
Smażyć faworki w głębokim tłuszczu wkładając po kilka sztuk na raz do tłuszczu. Wyciągać faworki łyżką durszlakową i odkładać na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Posypać ciepłe faworki cukrem pudrem.
Faworki szybko się rumienią – wystarczy je smażyć po kilka sekund.
Dodaj komentarz