Faworki

Autor:

KUCHARECZKA

Osób: 20

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 20

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.91/5

Oceń przepis

Ocena

4.91/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 łyżki śmietany Łaciata 18%
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 50 g masła Łaciate
  • ½ opakowania proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 kg smalcu lub innego tłuszczu do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

W misce wymieszać mąkę ze śmietaną, żółtkami, masłem, proszkiem do pieczenia, solą i sokiem z cytryny, wyrobić ciasto.



Krok 2

Rozwałkować cienko na powierzchni posypanej mąką. Wykrawać faworki na 10 cm długości i 3 cm szerokości. Naciąć na środku na dł. 5 cm i przewlec jeden koniec tak, by uformować faworka.



Krok 3

W garnku rozgrzać tłuszcz, sprawdzić, czy jest wystarczająco gorący wrzucając kawałek ciasta – jeśli ciasto wypływa na powierzchnię i szybko się rumieni można rozpocząć smażenie.



Krok 4

Smażyć faworki w głębokim tłuszczu wkładając po kilka sztuk na raz do tłuszczu. Wyciągać faworki łyżką durszlakową i odkładać na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.



Krok 5

Posypać ciepłe faworki cukrem pudrem.



Wskazówki

Faworki szybko się rumienią – wystarczy je smażyć po kilka sekund.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.