Jeśli lubisz połączenie szpinaku i gorgonzoli, ta pizza jest dla Ciebie. Cienkie ciasto, kremowy sos pomidorowy pachnący tymiankiem, oregano i bazylią. A na wierzchu dobrze doprawiony szpinak, pikantna gorgonzola i ciągnąca się mozzarella. To idealny wybór dla smakoszy włoskiej kuchni.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Drożdże łączymy z mlekiem, odrobiną mąki i cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pozostałe składniki na ciasto łączymy. Dodajemy porcjami przygotowany zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(na 1 - 1,5 godziny). Z gotowego ciasta formujemy spód do pizzy, jednocześnie pamiętamy o pozostawieniu grubszych brzegów.
Przygotowujemy sos. Pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy resztę składników sosu i dusimy 20 minut na wolnym ogniu.
Szpinak blanszujemy z dodatkiem soli i czosnku. Gorgonzolę kroimy w kosteczkę. Mozzarellę ścieramy na grubszych oczkach.
Przygotowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Nakładamy szpinak i gorgonzolę.
Pieczemy 15 minut w 250°C (5 minut przed końcem pieczenia posypujemy pizzę startą mozzarellą).
Dodaj komentarz