Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojony w dużą kostkę (ok. 2 cm) boczek oraz pokrojoną na plastry kiełbaskę, podsmaż aż tłuszcz się wytopi. Podsmażony boczek i kiełbaskę zdejmij z patelni (odstaw na później).
Pokrój łopatkę i żeberka, przełóż na patelnię, zamieszaj. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 10 minut, a następnie zabierz mięso z patelni.
Cebulę pokrój na krążki, czosnek i papryczkę drobno posiekaj, przełóż na patelnię (na ten sam tłuszcz), zamieszaj i duś przez ok. 5 minut na niewielkim ogniu aż cebula się zeszkli.
Do patelni przełóż usmażony wcześniej boczek, chorizo i mięso, dodaj mieloną słodką paprykę i liście laurowe, zalej całość 500 ml ciepłej wody, wymieszaj i przykryj pokrywką. Duś przez ok. 90 minut na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a sos zrobi się zawiesisty.
Pod koniec dodaj fasolkę, zamieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut, dosól i dopieprz do smaku.
Podawaj z ryżem i świeżą kolendrą.
Dodaj komentarz