Feijoada - brazylijski gulasz

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 puszki czarnej fasoli (po 400 g)
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 300 g wędzonych żeberek wieprzowych
  • 300 g kiełbaski chorizo
  • 100 g wędzonego boczku
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 3 średnie cebule
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • 1 świeża papryczka jalapeno
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • ugotowany biały ryż + świeża kolendra i słodkie pomarańcze do podania
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojony w dużą kostkę (ok 2 cm) boczek oraz pokrojoną na plastry kiełbaskę, podsmaż aż tłuszcz się wytopi. Podsmażony boczek i kiełbaskę zdejmij z patelni (odstaw na później).
Pokrój łopatkę i żeberka, przełóż na patelnię, zamieszaj. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 10 minut a następnie zabierz mięso z patelni.

Cebulę pokrój na krążki, czosnek i papryczkę drobno posiekaj, przełóż na patelnię (na ten sam tłuszcz), zamieszaj i duś przez ok 5 minut na niewielkim ogniu aż cebula się zeszkli.

Do patelni przełóż usmażony wcześniej boczek, chorizo i mięso, dodaj mieloną słodką paprykę i liście laurowe, zalej całość 500 ml ciepłej wody, wymieszaj i przykryj pokrywką. Duś przez ok 90 minut na małym ogniu aż mięso będzie miękkie a sos zrobi się zawiesisty.

Pod koniec dodaj fasolkę, zamieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut, dosól i dopieprz do smaku.
Podawaj z ryżem i świeżą kolendrą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.