Duet idealny – soczysta, aromatyczna wołowina i pachnące szparagi przygotowane na maśle klarowanym. Szparagi są bardzo zdrowe, pyszne i działają jako afrodyzjak.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja
Szparagi myjemy i kroimy wzdłuż dłuższej części na pół. Masło klarowane delikatnie podgrzewamy. Czosnek przecieramy i dodajemy do masła. Całość mieszamy ze szparagami i odstawiamy.
Sos teriyaki podgrzewamy razem z chilli tak, aby odparował ok. 1/3 objętości.
Podgrzewamy patelnię. Wołowinę tniemy na dość grube plastry i obsmażamy na dużym ogniu z obu stron, aż się zarumieni. Tak przygotowane mięso przekładamy do miski i po ostudzeniu zalewamy przygotowanym sosem. Marynujemy całość ok. 30 minut, a następnie gotujemy do miękkości.
Szparagi grillujemy i podajemy z cienko pokrojoną wołowiną. Możemy podać do potrawy pomidorki koktajlowe i mozzarellę.
Dodaj komentarz