Aromatyczna wołowina z grillowanymi szparagami

Duet idealny – soczysta, aromatyczna wołowina i pachnące szparagi przygotowane na maśle klarowanym. Szparagi są bardzo zdrowe, pyszne i działają jako afrodyzjak.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 300 g dobrej jakości mięsa wołowego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ¾ szklanki sosu teriyaki
  • 2 łyżki oleju
  • mozzarella (do podania – opcjonalnie)
  • pomidorki koktajlowe (do podania – opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Szparagi myjemy i kroimy wzdłuż dłuższej części na pół. Masło klarowane delikatnie podgrzewamy. Czosnek przecieramy i dodajemy do masła. Całość mieszamy ze szparagami i odstawiamy.



Krok 2

Sos teriyaki podgrzewamy razem z chilli tak, aby odparował ok. 1/3 objętości.



Krok 3

Podgrzewamy patelnię. Wołowinę tniemy na dość grube plastry i obsmażamy na dużym ogniu z obu stron, aż się zarumieni. Tak przygotowane mięso przekładamy do miski i po ostudzeniu zalewamy przygotowanym sosem. Marynujemy całość ok. 30 minut, a następnie gotujemy do miękkości.



Krok 4

Szparagi grillujemy i podajemy z cienko pokrojoną wołowiną. Możemy podać do potrawy pomidorki koktajlowe i mozzarellę.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.