Zupa krem z kurek

Zupa krem z kurek to pozycja, która dopieści podniebienie nawet najbardziej wymagającego konesera. Cudownie pachnie, jeszcze lepiej smakuje. Wręcz nie można się jej oprzeć.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 700 g kurek
  • - 1 ziemniak
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - 3 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 natka pietruszki
  • - 1 cebula
  • - 4 łyżki masła
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniak, marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zalewamy je bulionem i gotujemy.



Krok 2

Kurki oczyszczamy i drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy kurki, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy 5 minut.



Krok 3

Po tym czasie przekładamy kurki z cebulą do garnka i wszystko razem dusimy jeszcze ok. 10 minut. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i śmietankę Łaciatą 12% i dokładnie blendujemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.