Filet z kurczaka w kremowym sosie pomidorowym

Filet z kurczaka w kremowym sosie pomidorowym to propozycja obiadowa, która z pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jego przygotowanie nie wymaga użycia trudno dostępnych składników i nie zajmie dłużej niż 30 minut. Najlepiej smakuje serwowany z puree ziemniaczanym i surówką.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Kurczak:

  • - 800 g filetu z kurczaka,
  • - 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • - ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • - ½ łyżeczki kardamonu,
  • - sól i pieprz

Sos pomidorowy:

  • - 500 ml passaty pomidorowej,
  • - 100 ml śmietanki kremówki Łaciata 30%,
  • - 2 cebule,
  • - 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • - ½ łyżeczki cukru,
  • - sól i pieprz

Dodatkowo:

  • - posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek drobno posiekać. Filety z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. W zależności od wielkości, pokroić na mniejsze kawałki lub zostawić w całości. Przełożyć do miski, dodać olej, czosnek, obie papryki i kardamon. Dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do zamarynowania (minimum 30 minut poza lodówką).



Krok 2

Cebule pokroić w drobną kostkę.



Krok 3

Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, zeszklić, a następnie włożyć zamarynowane filety. Obsmażyć z obu stron. Wlać passatę. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu około 10 minut, do miękkości mięsa.



Krok 4

Na patelnię wlać śmietankę, dodać cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.



Krok 5

Przed podaniem kurczaka posypać posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.