Filet z kurczaka w kremowym sosie pomidorowym to propozycja obiadowa, która z pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jego przygotowanie nie wymaga użycia trudno dostępnych składników i nie zajmie dłużej niż 30 minut. Najlepiej smakuje serwowany z puree ziemniaczanym i surówką.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Ze śmietanką
Czosnek drobno posiekać. Filety z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. W zależności od wielkości, pokroić na mniejsze kawałki lub zostawić w całości. Przełożyć do miski, dodać olej, czosnek, obie papryki i kardamon. Dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do zamarynowania (minimum 30 minut poza lodówką).
Cebule pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, zeszklić, a następnie włożyć zamarynowane filety. Obsmażyć z obu stron. Wlać passatę. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu około 10 minut, do miękkości mięsa.
Na patelnię wlać śmietankę, dodać cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.
Przed podaniem kurczaka posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz