Filet z kurczaka w kremowym sosie pomidorowym to propozycja obiadowa, która z pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jego przygotowanie nie wymaga użycia trudno dostępnych składników i nie zajmie dłużej niż 30 minut. Najlepiej smakuje serwowany z puree ziemniaczanym i surówką.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Ze śmietanką
Czosnek drobno posiekaj. Filety z kurczaka oczyść, umyj i osusz. W zależności od wielkości - pokrój na mniejsze kawałki lub zostaw w całości. Przełóż do miski. Dodaj olej, czosnek, obie papryki i kardamon. Dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odstaw do zamarynowania na min. 30 minut poza lodówką.
Cebule pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i dobrze ją zeszklij. Następnie na patelnię dodaj zamarynowane filety z kurczaka. Obsmaż z obu stron na złoto. Dodaj passatę. Zagotuj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut, aż do miękkości mięsa.
Na patelnię dodaj śmietankę, cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, a potem zdejmij z ognia.
Przed podaniem posyp filety z kurczaka posiekaną natką pietruszki. Podawaj je z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Dodaj komentarz