Cytrynowy mus na biszkoptach to idealny deser na spotkanie z przyjaciółmi.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Cytryny myjemy w ciepłej wodzie i osuszamy. Z jednej ścieramy na drobnej tarce skórkę oraz wyciskamy sok. Z drugiej ścinamy skórkę na cienkie wiórki za pomocą nożyka do cytrusów.
Śmietankę Łaciatą wraz z cukrem i drobno startą skórką cytryny ubijamy na gęsty krem. Dodajemy sok z cytryny i dalej miksujemy, aż krem będzie gęsty, ale nie sztywny.
W osobnej misce ubijamy na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli. Łyżką delikatnie przekładamy białka do kremu cytrynowego i delikatnie mieszamy.
Dno naczynia wypełniamy biszkoptami (ok. 1/3 wysokości), wykładamy na nich gotowy mus, umieszczamy na kilka godzin w lodówce. Przed podaniem dodajemy skórkę cytrynową.
Do dekoracji możemy użyć również owoców sezonowych.
Dodaj komentarz