Mus cytrynowy na biszkoptach

Cytrynowy mus na biszkoptach to idealny deser na spotkanie z przyjaciółmi.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • − 300 ml śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • − 2 cytryny
  • − 60 g drobnego cukru
  • − 2 białka
  • − 1 opakowanie biszkoptów

Przygotowanie

Krok 1

Cytryny myjemy w ciepłej wodzie i osuszamy. Z jednej ścieramy na drobnej tarce skórkę oraz wyciskamy sok. Z drugiej ścinamy skórkę na cienkie wiórki za pomocą nożyka do cytrusów.



Krok 2

Śmietankę Łaciatą wraz z cukrem i drobno startą skórką cytryny ubijamy na gęsty krem. Dodajemy sok z cytryny i dalej miksujemy, aż krem będzie gęsty, ale nie sztywny.



Krok 3

W osobnej misce ubijamy na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli. Łyżką delikatnie przekładamy białka do kremu cytrynowego i delikatnie mieszamy.



Krok 4

Dno naczynia wypełniamy biszkoptami (ok. 1/3 wysokości), wykładamy na nich gotowy mus, umieszczamy na kilka godzin w lodówce. Przed podaniem dodajemy skórkę cytrynową.



Wskazówki

Do dekoracji możemy użyć również owoców sezonowych.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.