Zapiekanka z bakłażana z mięsem

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 900 g bakłażana
  • 450 g mielonej wołowiny
  • 450 g pomidorów bez skórki
  • 1 dip śmietanowy z karmelizowaną cebulką i cheddarem typu crème fraiche Mlekpol
  • 1 opakowanie mozzarelli w plastrach Mlekpol
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 natka pietruszki
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę. Na patelnię wlej olej i rozgrzej. Wrzuć pokrojoną cebulę i podsmaż. Na patelnię dołóż mięso. Przypraw solą i pieprzem czarnym mielonym. Dodaj pomidory z puszki i powoli smaż całość. Przypraw ziołami prowansalskimi. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do mięsa.



Krok 2

Bakłażana pokrój na plastry o grubości 1 cm. Plastry rozłóż na desce i posól – pozostaw na 20 minut.

Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Bakłażana zgrilluj z dwóch stron, a następnie przełóż na talerz.



Krok 3

Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę. Ułóż warstwę bakłażana, następnie nałóż porcję mięsa i posmaruj dipem śmietanowym. Ułóż kolejną warstwę bakłażana i mięsa. Dodaj czarne oliwki i ułóż kolejną warstwę bakłażana. Na wierzchu wyłóż plastry mozzarelli.



Krok 4

Piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C na funkcji termoobiegu przez 30 minut.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.