Filet z kurczaka w soku z pomarańczy

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do grilla
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Obraną cebulę zetrzeć na tarce. Włożyć do miseczki, dodać pieprz cytrynowy, oliwę, przyprawę do grilla, sos sojowy, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i mieloną paprykę, wymieszać.





Krok 2

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć odrobiną soli, zanurzyć w marynacie, przykryć i odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin. Następnie mięso razem z marynatą ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną wody, przykryć i włożyć do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec około 30-35 minut.





Wskazówki

W taki sam sposób można przygotować inną porcję mięsa drobiowego.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.