Dżem dyniowo-pomarańczowy

Autor:

Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg dyni bez skóry i nasion
  • ½ szkl. wody
  • 3 duże pomarańcze
  • ½ kg cukru
  • Sok z 1 cytryny
  • 1-1,5 cm imbiru

Przygotowanie

Krok 1

Dynię obrać, usunąć miąższ z nasionami, pokroić w kostkę, wsypać do garnka z grubym dnem, wlać pół szklanki wody, rozgotować.



Krok 2

Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, podzielić na cząstki, oczyścić z błonki, połączyć z dynią, dodać kawałeczek startego imbiru, sok z cytryny i gotować około 20 minut.



Krok 3

Następnie wsypać cukier i mieszając gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem na 10-15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.