Filety śledziowe w dwóch sałatkach

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Śledzie

  • 4 filety śledziowe,
  • olej wg potrzeb

Sałatka I

  • 2 sztuki cebuli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 3 łyżki keczupu

Sałatka II

  • 2 jabłka,
  • 2 łyżki żurawiny,
  • 1 mała łyżeczka musztardy,
  • 3 łyżki śmietanki 18 % Łaciata,
  • szczypta soli i cukru

Przygotowanie

Śledzie

Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do słoika, zalać olejem i odstawić do lodówki na ok 1 tydzień.



Sałatki do śledzi

Sałatka I: cebulę obrać i pokroić w krążki. Na patelnię wlać olej, dodać cebulę i poddusić /nie wolno rumienić/, dodać rodzynki i keczup, wymieszać, poddusić i ostudzić. Sałatka II: jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i od razu wymieszać z musztardą. Dodać żurawinę, śmietanę, odrobinę soli i cukru. Śledzie odsączyć z oleju, ułożyć na półmisku i obłożyć sałatkami. Można udekorować zieleniną.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.