Żelatynę rozpuszczam w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawiam do ostudzenia. Galaretkę rozpuszczam w 3/4 szklance wrzątku i odstawiam do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijam na lekko sztywną pianę, wlewam tężejącą galaretkę, ostudzoną żelatynę i ubijam jeszcze przez chwilę do połączenia się składników. Na blachę o wymiarach 36x24 wykładam warstwę herbatników, połowę masy śmietanowej i przykrywam herbatnikami.Następnie wykładam połowę masy kajmakowej, układam warstwę herbatników i pozostałą masę śmietanową i znowu warstwę herbatników. Wkładam na 30 minut do lodówki aby masa stężała. Orzechy włoskie drobno siekam. Gdy ciasto stężeje wykładam pozostałą masę kajmakową i posypuję obficie orzechami włoskimi.
Dodaj komentarz