Ciasto orzeszek

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 500 g herbatników,
  • 0,5 l śmietany kremówki,
  • galaretka cytrynowa,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 1/4 szklanki wody,
  • puszka masy kajmakowej,
  • 10 dag orzechów włoskich

Przygotowanie

Krok 1

Żelatynę rozpuszczam w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawiam do ostudzenia. Galaretkę rozpuszczam w 3/4 szklance wrzątku i odstawiam do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijam na lekko sztywną pianę, wlewam tężejącą galaretkę, ostudzoną żelatynę i ubijam jeszcze przez chwilę do połączenia się składników. Na blachę o wymiarach 36x24 wykładam warstwę herbatników, połowę masy śmietanowej i przykrywam herbatnikami.Następnie wykładam połowę masy kajmakowej, układam warstwę herbatników i pozostałą masę śmietanową i znowu warstwę herbatników. Wkładam na 30 minut do lodówki aby masa stężała. Orzechy włoskie drobno siekam. Gdy ciasto stężeje wykładam pozostałą masę kajmakową i posypuję obficie orzechami włoskimi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.