Filety śledziowe w zalewie

Autor:

Śnieżynka

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1/2 kg filetów solonych
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Marchewka

Zalewa:

  • 1,5 szkl. wody
  • 50 ml octu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 8-10 ziarenek pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Filety włożyć do wody i moczyć przez 2-3 godziny, pokroić na kawałki.



Krok 2

Obraną marchewkę i cebulę pokroić, włożyć do wrzącej wody, wsypać 1 łyżeczkę cukru, zagotować i pozostawić na 1-2 minuty. Następnie osączyć, ostudzić.



Krok 3

Wodę z octem, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym zagotować, oziębić.



Krok 4

Do zimnej zalewy wlać oliwę, wymieszać. Przygotowane śledzie wymieszać z cebulą i zalewą, przełożyć do słoika, pozostawić na 1-2 doby.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.