Ciecierzyca, nazywana też cieciorką lub grochem włoskim, jest bogatym źródłem białka, błonnika i soli mineralnych, przez co stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa w diecie wegetariańskiej, czy wegańskiej. Ale hummus, to przede wszystkim dobry pomysł na szybkie śniadanie, kolację czy ciekawą przekąskę dla niespodziewanych gości.
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Sezam
Bez glutenu
Bez laktozy
Odcedzoną ciecierzycę blendujemy z pastą tahini i zmiażdżonym czosnkiem.
W trakcie blendowania dodajemy powoli, małymi porcjami oliwę oraz sok z cytryny i na koniec tyle lodowatej wody, by pasta osiągnęła pożądaną, gładką i gęstą konsystencję.
Doprawiamy hummus solą, ewentualnie dodajemy odrobinę miodu lub syropu klonowego do smaku.
Gotowy hummus podajemy w płaskiej miseczce, skropiony oliwą z oliwek i posypany słodką papryką czy natką pietruszki.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 5 dni.
Dodaj komentarz