Hummus – pasta z ciecierzycy

Ciecierzyca, nazywana też cieciorką lub grochem włoskim, jest bogatym źródłem białka, błonnika i soli mineralnych, przez co stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa w diecie wegetariańskiej, czy wegańskiej. Ale hummus, to przede wszystkim dobry pomysł na szybkie śniadanie, kolację czy ciekawą przekąskę dla niespodziewanych gości.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 400 g ciecierzycy (puszka)
  • ¼ szklanki pasty sezamowej tahini
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy (np. sezamowej)
  • ½ szklanki lodowatej wody
  • sól

Dodatkowo

  • ewentualnie odrobina miodu lub syropu klonowego

Przygotowanie

Krok 1

Odcedzoną ciecierzycę blendujemy z pastą tahini i zmiażdżonym czosnkiem.



Krok 2

W trakcie blendowania dodajemy powoli, małymi porcjami oliwę oraz sok z cytryny i na koniec tyle lodowatej wody, by pasta osiągnęła pożądaną, gładką i gęstą konsystencję.



Krok 3

Doprawiamy hummus solą, ewentualnie dodajemy odrobinę miodu lub syropu klonowego do smaku.



Krok 4

Gotowy hummus podajemy w płaskiej miseczce, skropiony oliwą z oliwek i posypany słodką papryką czy natką pietruszki.



Wskazówki

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 5 dni.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.