Pierś z kurczaka pieczona w wiśniach

Pyszna, mięciutka pierś z kurczaka pieczona w dojrzałych wiśniach to idealne danie na kolację we dwoje. Nie jest trudna w przygotowaniu, robi się prawie sama, nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 500 g wiśni bez pestek
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka Śmietanki Łaciatej 12%
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ szklanki soku wiśniowego

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie przyprawiamy solą i słodką papryką. Delikatnie obsmażamy na oleju.



Krok 2

Filety przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy sok wiśniowy, miód, chili i pieczemy przez 30 minut, obracając co jakiś czas filety i polewając je sosem.



Krok 3

Filety przekładamy na talerz, a sos wiśniowy do rondelka. Sos lekko podgrzewamy i zagęszczamy śmietanką Łaciatą.



Krok 4

Filety podajemy z sosem wiśniowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.