Pyszna, mięciutka pierś z kurczaka pieczona w dojrzałych wiśniach to idealne danie na kolację we dwoje. Nie jest trudna w przygotowaniu, robi się prawie sama, nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie przyprawiamy solą i słodką papryką. Delikatnie obsmażamy na oleju.
Filety przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy sok wiśniowy, miód, chili i pieczemy przez 30 minut, obracając co jakiś czas filety i polewając je sosem.
Filety przekładamy na talerz, a sos wiśniowy do rondelka. Sos lekko podgrzewamy i zagęszczamy śmietanką Łaciatą.
Filety podajemy z sosem wiśniowym.
Dodaj komentarz