Filety w kokosie

Wyśmienicie smakują podawane z ryżem lub surówką. Z dodatkiem sosu znikają szybciej, niż się smażą. Mowa oczywiście o filetach z kurczaka w kokosowej panierce. Nie mają sobie równych!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 podwójny filet z kurczaka
  • - 4 łyżki wiórków kokosowych
  • - 3 łyżki bułki tartej
  • - 1 łyżce przypraw: do kurczaka
  • - bazylii
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu,
  • - 4 łyżki oleju do smażenia
  • - 1 jajko
  • - 3 łyżki mąki
  • - chutney z mango (opcjonalnie do podania)

Przygotowanie

Krok 1

Filety z kurczaka kroimy w niezbyt duże kawałki i posypujemy przyprawami. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Bułkę tartą mieszamy z wiórkami kokosowymi, a jajko roztrzepujemy.



Krok 2

Mięso oprószamy mąką, obtaczamy w jajku, a na koniec w bułce z wiórkami. Smażymy na rozgrzanym oleju.



Krok 3

Możemy podawać z chutney z mango.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.