Flaczki z kurczaka

Autor:

bietka

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 1 kurczak ok. 1 kg,
  • 2 litry wody,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałeczek selera,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła Łaciate,
  • przyprawa do flaków,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • papryka słodka,
  • odrobina chili,
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy podzielonego na kawałki kurczaka, dajemy marchewkę, pietruszkę i seler starte na grubej tarce, cebulę i czosnek drobno pokrojone i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Jak kurczak się ugotuje, to go wyciągamy i skubiemy na drobne kawałki. Z masła i mąki robimy zasmażkę, rozprowadzamy ostudzonym rosołem, wlewamy do zupy i mieszamy aż zupa zgęstnieje. Rozdrobnione mięso dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku przyprawą do flaków, pieprzem, solą, majerankiem, papryką i chili. Zupa ma być dość pikantna, podajemy ją z pieczywem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.