Zalewajka na żeberkach

Autor:

Ania321

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 800 g żeberek wieprzowych
  • 650 g ziemniaków
  • 300 g kiełbasy śląskiej
  • 400 ml żurku (w butelce)
  • 6 jajek
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Kilka liści laurowych
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki majeranku

Przygotowanie

Krok 1

Mięso dokładnie umyć, zalać zimną wodą.



Krok 2

Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i gotować około 70 minut.



Krok 3

Ziemniaki pokroić w kostkę, kiełbasę w ćwierćplasterki. Dodać do gotującego się wywaru. Dodać również majeranek. Gotować 20 minut.



Krok 4

Następnie wlać żurek razem z mąką z dna i gotować 5 minut.



Krok 5

Jajka ugotować na twardo, pokroić na spore kawałki, dodać do zupy. Przyprawić zalewajkę świeżo zmielonym pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.