Flądra w sosie cytrusowym

Popisowe danie i niezbyt trudne w wykonaniu. Rozkosz dla podniebienia. Spodoba sie zarówno wyrafinowanym smakoszom, jak i prostym konsumentom. Polecana na niedzielny obiad lub przyjęcie dla przyjaciół.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Fit

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 8 filetów z flądry
  • 2 żółtka
  • 150 g masła Łaciate
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1 mandarynki
  • 1 obrana pomarańcza
  • 2 obrane mandarynki
  • 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Filety z  flądry płuczemy, suszymy, skrapiamy sokiem z cytryny i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 10 minut.



Krok 2

Pomarańczę i mandarynki dokładnie oczyszczamy z białych pozostałości spod skórki (dają goryczkę). Sok i cząstki pomarańczy oraz mandarynek podgrzewamy na wolnym ogniu ok. 10 min.



Krok 3

Żółtko roztrzepujemy z wodą. Rozpuszczamy masło i studzimy. Łączymy z wcześniej przygotowanymi żółtkami z wodą. Wlewamy do soku i podgrzewamy ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.



Krok 4

Piekarnik nastawiamy na 150ºC. Do naczynia żaroodpornego przekładamy filety flądry, solimy je i posypujemy cayenne. Następnie polewamy sosem cytrusowym. Dusimy pod przykryciem w piekarniku, w niewysokiej temperaturze ok. 30 min. Podajemy z cytryną, przyozdabiamy pietruszką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.